Karhu on täyttä olutta vain aikuisille.

Olisiko papereita?

Olethan täyttänyt
18 vuotta?

Pride

youtube-pride

KARHU ROHKAISEE JOKAISTA
NÄYTTÄMÄÄN YLPEÄSTI OMAT VÄRINSÄ

Karhu ottaa vuoden Helsinki Pride -teemaan ”Kohtaamisia” kantaa nostamalla LGBTQ+-yhteisön värit ja liput parrasvaloihin.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt on totuttu näkemään yhden sateenkaarilipun kautta, vaikka
lippujen ja värien kirjo on valtava. Liput ja värit ovat aina olleet keskeinen osa seksuaali- ja
sukupuolivähemmistöjen alakulttuureja: ne ovat kertoneet identiteetistä ja siitä, miten ja ketä kukin
rakastaa. Samalla kyse on vahvasti kohtaamisten mahdollistamisesta ja helpottamisesta.

Kampanjassa nostetaan esille viisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöä, joille kasvonsa antavat kunkin
vähemmistön edustajat.

INA MIKKOLA

Journalisti ja ohjaaja

“Viehätyn ihmisen persoonasta, ajatuksista, älystä, tyylistä, tavasta olla ja kohdata muut, en henkilön sukupuolesta. Sillä ei ikään kuin ole väliä minulle, vaikka tietäisin tai tiedostaisinkin sen. Yhteiskunnassa, jossa herkästi kaikkien oletetaan olevan heteroita, myös minä luulin olevani hetero. Olinhan nimittäin varma siitä, etten ole lesbo, koska pojat kiinnosti ja koska seurustelin sellaisen kanssa.

Kun tajusin, että on olemassa myös käsitteet bi- ja panseksuaalisuus, löysin seksuaalisuuteni. Sille sanan. Sille värit. Tajusin, että mulla on maailman siistein seksuaalinen suuntautuminen. Miehet, naiset ja muut, all good! Pohdin samalla, että avoimuuteni maailmaa ja empatiani ihmisiä kohtaan kumpuavat osittain myös varmasti seksuaalisesta suuntautumisestani. Kaikki ovat minulle tasa-arvoisia. Siitä tulee kiitollinen olo. Minulla ei ole mitään hävettävää. Olen siunattu.”

 

LAURA HAIMILA

Toimittaja ja juontaja

“Kerroin viime vuonna mun MRKH-oireyhtymästä. Jännitin siitä julkisesti puhumista aivan hirvittävän paljon. Kiitos kaikille siitä huomiosta ja lämmöstä, jota tuolloin annoitte. Melkein yhtä paljon jännittää sanoa, että oireyhtymän vuoksi ylläni voi liehua keltaiset ja violetit värit. Intersukupuolisuus.

MRKH on yksi intersukupuolisuuden ilmentymistä. Koska oireyhtymää ei kaikkialla liitetä intersukupuolisuuteen, koen, että en ole tarpeeksi jotain, enkä mikään. Kuitenkin viimevuotisen ulostuloni jälkeen tuntui vihdoin kokonaiselta. Intersukupuoliselta. Tuntui, että olin löytänyt sanan ja käsitteen, johon kuulun. Se on niin tärkeää, että tietää mitä on, kun ei ole kuin muut. Se vähentää ulkopuolisuuden tunnetta. En ole yksin. Meitä on monia. Karhu pyys mua näyttämään värini ja mä päätin, että sateenkaaren lisäksi mä haluan olla ylpeästi keltainen ja violetti.”

JANNE PUHAKKA

Ex-jääkiekkoilija ja yrittäjä

”Minulle värit ovat aina merkinneeet monimuotoisuutta. Vähän niin kuin sateenkaari lipussa. Värejä on monia ja ne ilmenevät mun elämässä usein eri tavoin. Rakastan käyttää värejä pukeutuessa, vietän paljon aikaa luonnossa ja pidän kaikista vuodenajoista sekä niiden eri väreistä. Isoin merkitys väreillä on mulle kuitenkin se, kuinka ne kuvastavat elämän koko kirjoa ja erilaisia ihmisiä. 

Jokaisen pitäis saada olla oma itsensä siinä värien kirjossa. Mulle se, että voi olla oma itsensä merkitsee tosi paljon ja se on sanoinkuvaamattoman voimaanuttava tunne, kun voi elää omannäköistä elämää ja kantaa omia värejä avoimesti. Mä oon tehny paljon duunia sen eteen ja aijon myös jatkossa tehdä, jotta muutkin vois elää heille kuuluvaa värikästä elämää seksuaalisesta suuntautumisesta, ihonväristä, sukupuolesta tai muusta riippumatta.”

KELET ALI

Malli ja esiintyjä

”Minulle sukupuoleni vapaa ilmaisu edustaa uudelleensyntymistä elämässäni. Vietin suuren osan elämästäni ajatellen, että elämäni suunta oli jo määritelty minulle. Pitkään en voinut edes kuvitella, että minulla on oikeus elää elämääni omieni sääntöjen mukaisesti. Lippuni värit edustavat minulle toivoa ja uutta elämää, kuten kevään kukat värittömän talven jälkeen.”

SOPHIA WEKESA

DJ, tanssija ja kulttuurivaikuttaja

“Mua edustaa parhaiten progressiivinen sateenkaarilippu kahdesta syystä. Ensimmäiseksi siksi, että sana queer kuvaa mua tällä hetkellä parhaiten. Kun puhutaan identifioitumisesta, labeleista ja nähdyksi tulemisesta mä pääsen nopeasti ristiriidan eteen: Miten tulla nähdyksi, kun en ole aivan varma miten identifioidun? Oonko bi, pan vai lesbo? Ja miksi ja ketä varten mun täytyy edes tietää? Mun piti kasvaa aika pitkälle aikuisuuteen, vahvistua ja löytää keinot kuunnella itseäni, että pystyin kuulemaan omaa totuutta. Ja nyt kun kuulen, niin tiedän vain sen, että tarvitsen tilaa olla vapaasti. Sana queer antaa mulle sekä tilan että nähdyn olon.

Toinen syy mun lipun valinnalle on sen mustat ja ruskeat raidat. Siinä missä heteronormatiivisuus on ollut omiaan aiheuttamaan hämmennystä mun elämässä, niin niin on ollut myös LGBTQIA+-representaation valkoisuus. Nää raidat on mulle todella tärkeät ja saa mut tuntemaan, että mä oon olemassa. Sillä se tapa, millä me mustat ja ruskeat queer-ihmiset ilmaistaan itseämme on niin omanlainen ja kaunis: meillä on omat queer anthemit, ja usein juuri meistä on noussut se taide, kulttuuri ja kapina, josta lopulta kaikki tässä maailmassa on inspiroituneet.”

#NÄYTÄVÄRISI


Tämän kesän Helsinki Pride on monessa mielessä poikkeuksellinen. Tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa koko kesäkuun ajaksi yhden viikon sijaan. Moniarvoisuuden ja suvaitsevaisuuden juhla pidetään myös ensi kertaa koronan alkamisen jälkeen normaaliin tapaan. Pride-kuukausi käynnistyikin Karhun tukemilla historiallisilla Löylyn avajaisbileillä, jotka olivat aiemmista vuosista poiketen kaikille, ei vain kutsuvieraille, avoimet. 

Helsinki Priden vuoden teema on Kohtaamisia, jolla halutaan tuoda esiin Helsinki Pride -tapahtuman perustehtävää: ihmisten kohtaamisten mahdollistamista ja yhteisöllisyyden tukemista näiden kohtaamisten kautta. Erityisesti koronan-ajan jälkeen tarve toisten kohtaamiseen on kasvanut.

LUE LISÄÄ

Priden pitkäaikaisena kumppanina Karhu haluaa lainata omaa mediatilaansa LGBTQ+-yhteisölle ymmärryksen ja tiedon lisäämiseksi. Lue lisää Helsinki Priden toiminnasta:
karhu

#NÄYTÄVÄRISI #SEURAAITSEÄSI
@KARHUOLUTTA