Ayana Jyväskylästä: Löylynheitto voi olla keskustelunavaus

Suomalaisessa saunassa kaikki ovat tasa-arvoisia.

ayana_portrait

Olen maahanmuuttaja Japanista, mutta saunassa kansalaisuus menettää merkityksensä. On vain “saunaharrastajia”, kuten erään yleisen saunan henkilökunta minua kutsuu.

Se on hieno tapa, kun Suomessa kysytään muilta lupa ennen kuin aletaan heittämään löylyä. Tai että lähtiessä heitetään samalla vielä löylyt jääville, siitä tulee lämminhenkinen fiilis. Usein löylynheitto on keskustelunavaus; ensin kysytään tosiaan lupa, sitten mistä toinen on kotoisin ja joskus keskustelu vielä syventyy siitä.

Myös ulkona vilvoittelun mahdollisuus on arvokasta. Jos Japanissa tekisi niin, poliisi tulisi heti hakemaan. Minulle se merkitsee, että ihmiset luottavat toisiinsa ja ilmapiiri on saunojien kesken aina rauhallinen.

”Kiukaan liekki on rauhoittava”

AYANAN MIETTEITÄ SAUNAN LÄMMITTÄMISESTÄ

Kiukaan sisällä nouseva liekki on rauhoittava, sitä voisi katsoa ikuisesti. Lapin reissulla näin todella komeita revontulia, saunan liekki liikkuu ihan samalla tavalla. Samalla odotimme, että sauna lämpiää 80-asteeseen, olimme rauhassa siellä saunatilassa, lueskelimme, söimme iltaruokaa ja peseydyimme jo hieman. Nautimme kaikesta siitä samalla, kun lämpötila nousi.

Lue lisää saunarituaaleista